carrière maken met onze vacatures

5 tips om te solliciteren met video

Video krijgt een steeds groter aandeel in onze online wereld. Youtube-kanalen schieten als paddestoelen uit de grond, en ook Facebook, Instagram en Snapchat richten zich steeds meer op bewegend beeld. Jij kan extra opvallend zijn in je sollicitatie met een videopitch, wij geven jou een aantal tips!

Zorg voor goede omstandigheden

Met eenvoudige hulpmiddelen kan jij al een mooie video maken, zonder dat je een professioneel cameraman bent. Je kunt prima filmen met je smartphone. Zorg er echter voor dat je geluid en licht goed is, zo heb jij een representatieve video. Vaak zijn frontcamera’s nog niet van voldoende kwaliteit op een smartphone, dus minder geschikt. De kwaliteit van de camera achter op je smartphone heeft vaak een hogere kwaliteit, die kan je het best gebruiken. Je kan het best filmen in daglicht, dit is de meest eenvoudige manier om je video goed te belichten. Je ziet dat het beeld optimaal is, zodat jij er goed uitziet. Let verder op het geluid, doe je ramen dicht zodat de kijker niet het verkeer of je huisgenoten hoort.

Jouw verhaal in een video

Spreken voor publiek is soms wat spannend. Zorg ervoor dat je ontspannen bent en weet wat je gaat vertellen. Je merkt dat het verhaal duidelijk is voor de kijker en dat je dit representatief over kan brengen. Onze tip is om de tekst op papier te zetten, zodat je het verhaal duidelijk in je hoofd hebt.

Persoonlijk vertellen

Elk verhaal moet een achterliggende boodschap hebben. Maak in je video dus geen opsomming van je CV, dat kan de toekomstige werkgever namelijk in je CV al zien. De video is de uitgelezen mogelijkheid om er een persoonlijk verhaal van te maken, zodat de kijker een gevoel krijgt na het zien van jouw video. Waarom ben jij in je vak gerold? Wat zijn je ambities? Wie ben jij als persoon?  Hoe zou jij de functie invullen?

Verrassing in de video

De kijker moet enthousiast worden na het kijken van jouw video. Zorg voor een verrassend moment in je video, je wilt immers dat ze jou onthouden! Op deze manier kan je goed laten zien dat jij met nieuwe ideeën kan komen in een organisatie! Daarnaast is het mogelijk dat je video gedeeld wordt in de organisatie, waarmee jij de kans vergroot om aangenomen te worden. Een mooi voorbeeld komt van Graeme Anthony, hij had een mooi verrassingselement in zijn video.

Hou het kort

Het internet heeft een hoop te bieden. De spanningsboog is bij de kijker snel voorbij. Een video van drie minuten is veel te lang, hou het op een minuut. Het is daarom belangrijk dat je nadenkt over de relevante informatie waarvan jij denkt de kijker te overtuigen. Alle andere onderwerpen komen daarna aan de orde in het sollicitatiegesprek.

< Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *