Als starter kom jij de salarisonderhandelingen goed uit

Maximale rendement uit een onderhandeling

Ongetwijfeld moet jij vandaag, morgen of volgende week iemand overtuigen. Het kan je vriendin zijn in je restaurantkeuze of je baas voor een salarisverhoging. Wil je iemand overtuigen, dan helpt dit artikel jou in je overtuigingskracht!

Jouw vriendin, moeder of baas laat zich niet snel overtuigen door een rationele benadering. Schattig kijken, een goede timing of de persoonlijke relatie kan de beslissing beïnvloeden. Wil je een een succesvolle salarisonderhandeling houden? Probeer je dan te richten op de vorm en context, vaak zijn het de kleine dingen die het doen!

Hou het klein

Dit wordt in veel motivaties al gebruikt. Kijk bijvoorbeeld naar sportieve motivatie. Aan het begin kijken personal trainers niet hoeveel iemand nog moet afvallen om het doel te behalen, maar hoeveel iemand al afgevallen is. Op die manier houden zij het moraal hoog. Kijken naar het positieve en het kleine gedeelte werkt goed in de overtuiging. Ben je bijna bij je doel? Dan richt je je wederom op het kleine getal, wat er resterend is. Net zoals ouders tegen een kind zeggen. We zijn er bijna, of nog maar paar hapjes broccoli.

Maak er een specifiek getal van

Dit voorbeeld, afkomstig van Robert Cialdini, geldt ook voor andere situaties. Zit jij in een onderhandeling voor een prijs. Dan is het altijd handig om een specifiek getal te noemen. Wil jij een auto goedkoper kopen? Start je onderhandeling dan niet met een rond getal, zoals 3000,-. Maar start deze met 2873,-. Ook voor jouw salarisonderhandeling of andere prijsafspraken heeft een specifiek bedrag een psychologisch voordeel. Oftewel: de vorm waarmee je overtuigd. Vraag jezelf altijd af: welke kleine aanpassing in mijn aanpak, kan een groot verschil maken? Doe je een specifiek aanbod, dan zal de ander denken dat je hier goed over na hebt gedacht. Een autodealer denkt misschien dat 2873,- je beschikbare budget is, of je werkgever denk dat jij je research hebt gedaan.

Uiteindelijk kan het compromis uitkomen in een rond bedrag. De andere partij is sneller geneigd om dicht bij jouw vraagprijs te zitten. Niet alleen voor jouw persoonlijk belang zijn deze vaardigheden handig. Ook in sales, debiteurenbeheer, credit management of andere commerciële functies brengen deze tips jou verder.

< Terug naar overzicht