meer verdienen als starter

Tips voor een hoger salaris

Je bent net klaar met je opleiding en door de dolle heen: Je bent aangenomen voor je eerste serieuze baan! Maar dan komt het tweede spannende moment: onderhandelen over je salaris. Neem niet genoegen met het eerste aanbod wat je krijgt! Met deze tips krijg het optimale salaris.

Tip 1: Doe je huiswerk

Voor elke functie heeft een werkgever vooraf het salaris vastgesteld. Elke sector heeft andere normen, deze kan je simpel achterhalen met een online zoektocht. Het vastgestelde inkomen is afhankelijk van je ervaring, verantwoordelijkheden, locatie van de werkgever en niveau.
Laat wat vrienden of collega’s verdienen buiten beschouwing in het uiteindelijke gesprek. De meeste leidinggevenden hebben doorgaans geen boodschap aan wat anderen verdienen.

Tip 2: Plan je onderhandeling

Het is al spannend genoeg, dat snappen wij ook! Het eerste aanbod accepteren is daarom al snel gedaan. Bedenk daarom alle mogelijke scenario’s: wat wil je minimaal verdienen, wat is je doel en wat zou je verwachtingen overtreffen? Op deze manier ben je altijd tevreden!

tot het beste salaris komen

Tip 3: Je moet het verdienen

Zomaar een loonsverhoging krijgen is niet aan de orde. Ook jouw eerste salaris moet goed onderbouwd zijn. Ben je een junior? Dan komt daar een passend salaris bij. Zorg ervoor dat je presteert en een loonsverhoging verdiend. Heb jij er hard voor gewerkt en resultaten behaald? Dan is dat een legitieme reden om een verhoging te krijgen!

Tip 4: Begin niet gelijk over het salaris

Laat het onderwerp even liggen nadat je het voorwerk hebt gedaan. In ieder geval tot het tweede gesprek.
Mocht je potentiële werkgever al direct over het salaris beginnen, voel je dan niet geïntimideerd. Blijf liever positief en vraag het onderwerp te bespreken als je wat meer kennis hebt van het bedrijf en of jij past binnen de functie.

hoe kan jij uiteindelijk veel verdienen

Tip 5: Investeer in de toekomst

Vaak is de eerste baan slechts een start. Later in je carrière liggen er grotere kansen, waar je financieel uiteindelijk meer uit kan halen. Misschien verdien je nu niet ‘veel’, maar kun je er prima van rondkomen en doe je tussentijds veel werkervaring en contacten op. Je kan wel onderhandelen over andere zaken. Een leerplan, auto van de zaak, extra vakantiedagen of privileges vallen misschien wel in de richtlijnen van de organisatie.

Gerelateerd nieuws

< Terug naar overzicht