overtuigen voor een vacature

Solliciteren is net als reclame

Solliciteren is lastig. Je moet iemand overtuigen, maar ook sympathiek blijven in je houding. Niet iedereen is zo nederig, kijk voorbeeld naar de gemiddelde reclamespot op TV. Overdrijven kan dus ook helpen om mensen te overtuigen!

Reclamemakers maken gebruik van een hyperbool, of liever gezegd: ze overdrijven! Niet alleen in reclames zie je de kunst van overdrijven, ook in columns of talkshows wordt dit gebruikt. Het is een goeie manier om de boodschap over te brengen. In reclames en columns zijn er geen grijze gebieden, maar alleen zwart-wit. Kijk naar Johan Derksen, Theo Maassen, Mohammed Ali of Madonna. Die weten hoe zij moeten overtuigen door te overdrijven. Maar hoe zorg je ervoor dat dit ook voor jou werkt?

Er zijn drie varianten van overdrijven:

-De overtreffende trap: Mohammed Ali zei “I’m the greatest” Chocomel is volgens eigen zeggen “De enige echte” en Appelsientje is “Het beste onder de zon”.

-De stilistische overdrijving: Is wat subtieler en geeft meer richting aan je overdrijving. In deze overdrijving maak je een onderscheiding tussen jou en je concurrent. “SNS Bank. Een bank die er echt voor je is. Heel normaal.” “Lidl: De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs.” “Met Optimel ga je altijd lekker.”

Deze manier kan je ook vertalen naar jouw eigenschappen. Ben je een financieel professional? Dan kan je overdrijven in jouw werkzaamheden. “Omdat uw boekhouding sneller en beter kan.” Dit is natuurlijk wat overdreven, maar is met een knipoog een goede manier om je punt te maken. Je laat zelfvertrouwen, humor en overtuigingskracht zien.

Waarom is dit zo effectief?

De verklaring voor het succes van overdrijven zit in de poëtische verdieping. Een mooie woordspeling kan grappig zijn en laat zien dat jij over een goede vocabulaire beschikt en vernieuwend kan denken. Dit is de reden dat veel columns met humor worden geschreven waarin wordt overdreven. Het laat de lezer nadenken en de boodschap blijft hangen. Dit is exact wat je wil bereiken bij het schrijven van jouw motivatiebrief.

Hoe pak je dit aan?

Overdrijven moet altijd op waarheid gebaseerd zijn. Het moet geen onzin zijn, maar slechts een versterking van jouw vaardigheden. Ga daarom goed ten rade waar jij goed in bent. Jouw kwaliteiten ga je vervolgens op een originele manier verwoorden. Ben jij goed in analyses? Beperk je dan niet tot “Ik ben het beste in analyses”, maar denk verder zoals “Ik zie alles”. Of “Pieter Peters, omdat je favoriete collega ook het beste werk levert.”

Dus heb jij een sollicitatiegesprek of moet jij nog een brief schrijven? Wees niet bang om te overdrijven. Jouw gevoel voor humor en bravoure onderscheid je en laat zien waar jij goed in bent!

Gerelateerd nieuws

< Terug naar overzicht