capaciteit-managers

Eigenschappen van een topmanager

Een hoge functie bekleden is voor slechts weinig mensen weggelegd. Een topcarrière hangt van een aantal factoren af: doorzettingsvermogen, intelligentie, geluk en een aantal karaktereigenschappen. Wij sommen deze eigenschappen voor je op.

Vroeger was het maken van een succesvolle carrière redelijk voorspelbaar. Hoger in de hiërarchie komen was een kwestie van hard werken. Binnen een aantal jaar werd je senior, kreeg je een managementpositie en kon daarin later doorstromen.

Nu zijn de competenties van een grotere rol van betekenis. In een topfunctie zijn er een aantal eigenschappen die nodig zijn om de functie te bekleden. Waaraan moet jij voldoen? Herken jij je in het grote deel van deze lijst? Dan kan je rekenen om een mooie loopbaan!

Strategisch denken

Dit is wellicht de minst verrassende: voor een topfunctie blijkt het noodzakelijk dat je succesvolle strategieën kunt formuleren, de organisatie richting kunt geven en anderen kunt meenemen in jouw toekomstvisie. Natuurlijk komt dit niet geheel natuurlijk. Literatuur kan je helpen om dit inzicht te vormen. Daarnaast kan jouw werkgever je een hoop leren, stel daarom vaak vragen hoe keuzes gemaakt worden en wat er speelt in de organisatie.

Samenwerken

Een echte topmanager weet de juiste mensen om zich heen te verzamelen. Als leidinggevende ben jij vaak bezig om het overzicht te behouden van planning, doelstellingen en werkzaamheden. Door talentvolle en bekwame professionals goed in te zetten, kan je rekenen om succes in je team.  Kijk hier niet alleen naar de kwaliteiten van anderen maar ook naar de mindere sterke kanten! Heb je een team met programmeurs en IT’ers? Dan is de kans groot dat de communicatieve vaardigheden wat minder zijn, andere mensen in je team moeten hier goed mee omgaan of dit zelfs aanvullen. Heb je een team met alleen maar analytici? Zorg dan voor mensen die ook knopen kunnen doorhakken en pro-actief zijn.

Je visie concreet maken

Als toekomstig topman is het belangrijk om een visie te vormen, te ontwikkelen en dit vervolgens te vertalen in de praktijk. Hoe goed weet jij je ideeën en principes over te brengen aan anderen, zodat zij dit overnemen en er wat mee gedaan wordt? Het is belangrijk om een balans te vinden in wat anderen belangrijk vinden en welke koers je zelf wil varen. Heb jij sterke ideeën die wat afwijken van die van anderen? Bedenk dan goed waarom jij achter je visie staat en waarom dit essentieel is voor de organisatie en zijn toekomst.

vacatures-managers

Kansen zien

Als leider is het belangrijk om voor te blijven lopen. Veel grote ondernemingen zijn te lang blijven hangen in oude concepten, vervolgens nemen meer innovatieve ondernemingen de leiding over. Een innovatieve instelling is nodig om een succesvolle leider te zijn. Denk aan veel winkels die het moeilijk kregen nadat online winkelen zijn intrede deed. Jij bent nu een starter en hebt (waarschijnlijk) veel nieuwe ideeën en inzichten. Als beginner in de arbeidsmarkt kan je helaas deze ideeën nog niet allemaal inzetten. Blijf met een scherpe en ruime blik kijken naar de markt! Lees blogs, kranten, kijk TED en blijf dialogen voeren met collega’s. Op die manier weet jij wat er speelt en wat er nodig is om succesvol als team of bedrijf te blijven.

Lef

Uitzonderlijk ceo’s hebben in- en extern een uitstekende reputatie. Ze weten wat speelt op de werkvloer, staan voor hun eigen prestaties, maar geven ook credits aan succesvolle collega’s. Ze durven zich kwetsbaar op te stellen en durven te vragen om feedback. Wees niet bang om risico’s te nemen of jezelf kwetsbaar op te stellen. Soms zijn risico’s het waard om te nemen, juist om verder te komen. Vrijwel alle succesvolle topmensen durfden het aan om grote stappen te wagen met een grote ambitie of het afkappen van bekende paden. „Kill your darlings” is niet voor niks een veelgebruikt spreekwoord, ook in de zakenwereld.

Knopen doorhakken

Besluitvaardigheid is een eigenschap die je kan ontwikkelen. De grootste uitdaging is met name om de juiste mix te hebben waarmee je een goede keuze kan maken. Zorg voor een mix van juiste data, de juiste urgentie, je eigen intuïtie en betrek anderen in je keuzes. Een goed gesprek kan wonderen doen in het maken van een keuze.

Het vormen van een visie begint vaak bij jezelf. Een sterke leidinggevende is iemand die zelf ook sterk in zijn of haar schoenen staat. Naast jouw professionele ontwikkeling richt Bold Recruitment zich ook op je persoonlijke. Herken jij jezelf in veel van de competenties van een topmanager? Dan heb jij talent! Wij helpen jou om je talent om te vormen in een topcarrière.

 

 

Gerelateerd nieuws

< Terug naar overzicht