loopbaan

Zo kom je erachter welke baan bij je past

Het afronden van je studie was waarschijnlijk een belangrijk en mooi punt in je leven. Eindelijk ben je klaar met de tentamens, je scriptie en natuurlijk het betalen van collegegeld! Nu kom je op een punt waar je naar toe hebt gewerkt. Het vinden van een baan. Waar kies je voor en weet je al wat je wilt?

Met het maken van je studiekeus stond je waarschijnlijk voor hetzelfde dilemma; er zijn veel verschillende opties en je bent zoekende naar de juiste optie die past bij je ambitie. De afgelopen jaren heb jij veel ontwikkeling doorgemaakt en zo heeft de markt zich ook ontwikkeld. Deze veranderingen zijn bepalend voor de koers die je nu gaat inzetten. Wij geven een aantal tips waarmee jij je keuze kan maken voor je carrièrepad. Zo vind jij de baan die bij je past en die je gelukkig maakt.

Het lijkt een lange weg maar het is mogelijk. Uiteindelijk maak je keuze die voor de hand liggend blijkt te zijn, misschien kom je voor een verrassende keuze. Met deze tips maak jij een weloverwogen keuze:

Wat zijn je waarden?

De eerste stap is op jouw visie gericht. Welke dingen raken jou en zijn belangrijk voor jou of voor je omgeving. Wat vind jij belangrijk? Staat jouw ontwikkeling hoog op de agenda of is het gevoel van zekerheid, vrijheid of succes en geld verdienen erg belangrijk?

Wat zijn jouw unieke kwaliteiten?

In ambitie en passie kan je ver gaan. Wil je iets heel graag? Werk er hard aan zodat jij je vaardigheden ontwikkeld die hiervoor nodig zijn. In eerste instantie is het echter belangrijk om naar je kwaliteiten te kijken. Waar ben jij goed in? Ongetwijfeld heb je hier zelf al ideeën over of kan je complimenten van anderen voor de geest halen. Probeer dit op een rijtje te krijgen door het te vragen aan familie, vrienden, studiegenoten of collega’s. Iets wat jij zelf niet eens als kwaliteit ervaart, omdat je het zo vanzelfsprekend vindt, kan voor een ander een jaloersmakende eigenschap zijn. 

Waarin liggen je interesses?

Affiniteit met een branche of functie kan van grote waarde zijn. Dat is de reden dat hobby’s vaak op CV’s worden gezet. Waar hou jij je in je vrije tijd mee bezig? Ben jij altijd op de hoogte van het nieuws, sport, mode, auto’s, films, games, boeken, feesten of iets anders? Is dit een moeilijke vraag om te beantwoorden? Denk goed na over welke gesprekken jij voert met vrienden. Dit kan veel over jouw leefwereld zeggen en waarover jij nadenkt.

Deze drie punten zijn op jouw persoonlijkheid gericht. Jij weet wat je kan bieden in je baan en waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Schrijf dit op! Deze punten kunnen al een mooi begin maken van een motivatiebrief.

Ga op onderzoek uit

Jobboards, Google, beurzen en LinkedIn kunnen veel informatie bieden in het aanbod. Door veel vacatures door te lezen zie je al snel wat bij jou past, zodoende kan je veel opties wegstrepen of ter harte nemen. Ook anderen kunnen goede tips geven in waar jij moet zoeken. Zo is LinkedIn een mooi platform waar andere professionals graag met je meedenken en persoonlijke informatie kunnen delen.

Volg cursussen en trainingen

Er zijn veel bedrijven die gratis seminars aanbieden. Voor hun is dit een mooie kans om te netwerken, voor jou is het een uitgelezen kans om een kijken in de keuken te nemen en meer te leren over functies. Door het balletje rollend te krijgen kom je in beweging en merk je al snel wat wel of niet in je interessegebied valt. Bold Recruitment denkt niet alleen met je mee in cursussen, maar biedt deze ook aan. Vakinhoudelijke trainingen en soft-skills trainingen worden vak als erg nuttig gezien en bieden nieuwe inzichten die jij nodig hebt bij het maken van een carrière.

Spreek met professionals

Buiten je persoonlijke omgeving zijn er veel mogelijkheden om met professionals te praten. Maak daarom afspraken met mensen die hier in gespecialiseerd zijn. Op vakbeurzen is er altijd ruimte voor een oriënterend gesprek, daarnaast biedt een beurs veel inzicht in het vakgebied. Een gesprek met een recruiter is vaak wat inhoudelijker. Zij kunnen je vaardigheden en interesses toetsen wanneer je de laatste zet nodig hebt. LinkedIn is een andere goede manier om hulp in te schakelen. Zo worden updates in je tijdlijn goed gedeeld en willen connecties of onbekenden je vaak helpen. Je gaat merken: door het eerste contact te zoeken begint het balletje met rollen.

Zet de stap

Je gedegen onderzoek biedt nooit zekerheid bij het vinden van je ultieme loopbaan. Het maken van de stap brengt je in beweging. Vanuit een functie kan je daadwerkelijk ervaren of je de juiste keus hebt gemaakt. Zo niet, dan begin je weer opnieuw totdat je de juiste baan hebt gevonden.

Gerelateerd nieuws

< Terug naar overzicht