aan je loopbaan

Doelgericht starten aan je loopbaan

Starters met ambitie hebben veel over om succesvol te worden. Jij bent als geen ander ambitieus en hebt de kwaliteiten om carrière te maken! Talent is helaas niet voldoende om het ver te schoppen. Daarom krijg jij een aantal tips die jou verder helpen.

Slechts een ambitie voor het hoogst haalbare is niet voldoende. Sommigen hebben meer succes dan de ander, daarom maken wij onderscheid in deze twee groepen. Wat jij heb ervoor nodig om net wat verder te komen?

Maak keuzes

Keuzestress zorgt vaak voor uitstel in het maken van beslissingen. Neem een voorbeeld aan de verhalen van 50 jaar geleden, dan hoor je al snel dat er minder sprake was van keuzestress. Dit lag aan één simpel ding: Er was minder keuze. Dagelijks hebben wij te maken met veel keuzes. In de supermarkt, films, muziek, partner en ook in je carrièrepad is er voldoende te kiezen. Deze opties kosten veel energie. Probeer daarom prioriteiten te maken in je keuzestress. Zo streept Mark Zuckerberg al wat opties voor zichzelf weg. Hij maakt zijn privé-leven makkelijker door elke dag te kiezen voor een zelfde soort outfit. Dat is natuurlijk een extreem voorbeeld maar laat een mooi principe zien. Probeer je keuzestress te verminderen door sommige aspecten in het leven simpeler te maken. Weet jij niet in welke branche je wilt werken? Maak dan een lijstje van drie opties.

Structuur

Binnen pedagogiek is het een standaard ABC’tje: Rust, Reinheid en Regelmaat. Dit zijn drie steunpilaren voor de opvoeding van een kind. Natuurlijk vergelijken wij jou hier niet mee, maar ook de regelmaat is voor jou erg belangrijk. Het brengt rust en ruimte om je verder te ontwikkelen op punten die jij belangrijk vindt. Sundai Pichai, CEO van Google, heeft een strak ochtendritueel. Dit is voor hem de sleutel naar succes. Een moment voor jezelf nemen aan het begin van de dag helpt jou om je gedachtes op een rij te zetten. Zo begin jij met een opgeruimd hoofd aan je dag. Op die manier kan jij nadenken wat die dag bereikt moet worden.

Niet lullen maar poetsen

Ambities delen is een stok achter de deur om je doelen waar te maken. Toch? Nee! Het schijnt dat je kans op succes wordt verkleint door te veel praten. Communiceren over je doelen laat je hersenen denken dat je ze al bereikt hebt. Natuurlijk moet je op een gegeven moment wel je mond opentrekken. Wij raden je aan om eerst te werken aan je vaardigheden. Zo kom jij stap voor stap in de richting van je beoogde functie.

Rationaliseer je twijfel

Soms maken wij keuzes die nergens op slaan. Je stelt werkzaamheden uit of doet dit helemaal niet. Het valkuil die iedereen kan overkomen, voel je dus niet schuldig! Zelfs Oprah Winfrey stelt belangrijke zaken uit. Zij rationaliseert dit gedrag met een vraag: “Wat is het ergste dat kan gebeuren en waarom ben ik bang voor de confrontatie?” Meestal stellen wij iets uit met een reden. Waarom is dat zo? Identificeer en onderzoek dit. Deze manier van denken helpt jouw productiviteit op een goede manier. En je zal zien; nieuwe kansen komen sneller op je pad.

Overleg niet te veel

Lange vergaderingen vullen je dag snel. Dat weten ook de meest succesvolle CEO’s. Probeer daarom vergaderingen en overleg kort te houden! Jeff Bezos, CEO van Amazon, heeft een leuke regel hiervoor bedacht. Er mogen niet meer dan twee pizza’s nodig zijn voor de vergadering. Twee pizza’s? Ja, dit is een manier om te bepalen wanneer er teveel mensen zijn. Zijn twee pizza’s voor een vergadering te weinig? Dan is de groep te groot.

Heb jij alle eigenschappen om een topper te worden, maar ontbreekt die eerste kans? Wij komen graag met jou in gesprek! Stuur ons een berichtje!

Gerelateerd nieuws

< Terug naar overzicht