als starter doorgroeien

Ontwikkelen van je kwaliteiten

Elke opleiding is erop gericht: verbeteren van sterke en zwakke punten. Zo zijn ook functioneringsgesprekken vaak op beide gericht. Een grote valkuil, van zowel professionals als het bedrijfsleven, is dat er te veel nadruk wordt gelegd op de zwakke punten. Ontwikkeling van sterke punten brengt jou namelijk veel verder.

Alle grote voorbeelden staan bekend om hun prestaties of enorme kwaliteiten. Ben je ergens goed in, dan heeft vrijwel niemand het over je minder grote kwaliteiten. Denk aan Daphne Schippers, een kampioene in de sprint waarmee zij de show steelt op WK’s en de Olympische Spelen. Zij heeft jarenlang getraind op haar snelheid, een sterk punt. Wat is haar zwakke punt? Wij weten het niet omdat zij bekend staat om haar kwaliteiten.

Zo staan andere giganten als Johan Cruyff, Richard Branson, Steven Spielberg, Barack Obama en Albert Einstein bekend om wat zij hebben gepresteerd en waarin zij goed zijn. Richt je daarom op jouw kwaliteiten, zodat jij groot kan worden in je sterktes.

Waarin ben jij goed?

Een simpele vraag: wat moet je verder ontwikkelen? Het is makkelijker gezegd dan gedaan. We weten vaak niet precies waarin we goed zijn, en ook voor managers is het niet altijd vanzelfsprekend om alle kwaliteiten meteen te herkennen. Datgene wat niet goed gaat springt immers zo in het oog. De meeste mensen kunnen slechte punten makkelijk opnoemen. Veel coaching en functioneringsgesprekken staan in thema van het verbeteren van deze punten. Erg jammer, het kost meer moeite en je zal er nooit een ster in worden.

  • Hoe weet je wat jouw talenten zijn? Er zijn verschillende tests, assessments en coaches die jou hiermee kunnen helpen. Het kan ook simpeler. Deze vragen helpen jou verder:
  • Wat voor soort werk doe je het liefst? En welke talenten passen hierbij?
  • Waar krijgt jij complimenten over? En bij welke kwaliteiten past dit?
  • Als jij een goede werkdag hebt gehad, wat heb je dan bereikt? Waarom was dit een goede dag?
  • Op welke prestatie van de afgelopen tijd ben je trots? Wat was jouw aandeel hierin?
  • Heb je hobbies waar je goed in bent? Hoe kan je dit inzetten in je loopbaan?

Talent ontwikkelen

Wanneer je een goed beeld hebt van jouw talent, kan je je klaarmaken voor de volgende fase: Beter worden. Natuurlijk zijn valkuilen en incompetenties niet geheel verwaarloosbaar maar je talent moet op de voorgrond staan.

Een goed startpunt is om je sterktes te koppelen aan doelen. Je ijzersterke analytisch vermogen of managementvaardigheden moeten de organisatie beter maken. Jij moet het verschil maken! Gebruik bijvoorbeeld een functioneringsgesprek om je ambities uit te spreken en stap-voor-stap naar verbetering toe te werken.

Met de doelstellingen heb je een goed kader. Hiermee kan je kijken wat ervoor nodig is om je te ontwikkelen.

  • Hoe kan je ervoor zorgen dat je vaker werk doet wat je leuk vindt?
  • Welke taken kan je op korte termijn oppakken waarin jij goed bent en waarvan de organisatie beter wordt?
  • Heb je opleidingen, coaching, voorwaarden of een mentor nodig? Wie gaat je daarmee helpen?
  • Wat ga je als eerste doen?

Zwakke punten

Een terechte vraag is: Moet ik dan mij niet verder richten op zwakke punten? Nee, dit vergt ook aandacht. Gebruik hiervoor het 80/20 principe.

Het uitgangspunt is redelijk voor de hand liggend: Je besteedt meer tijd aan je sterke punten. Dat wil niet zeggen dat je probleempunten compleet worden vergeten. Welke maatregelen ga jij nemen om ervoor te zorgen dat je zwakke punten geen probleem worden en je sterke kanten in de weg gaan zitten? Vaak zijn enkele slimme ingrepen genoeg: hulp van anderen, verschuiving in het takenpakket, bijscholing of misschien moet jij switchen van baan. De laatste is natuurlijk een vrij drastische keus maar soms hard nodig! Blijf niet te lang ergens zitten waar jouw kwaliteiten niet naar boven komen of je ontwikkeling belemmeren!

Heb jij het idee dat jij je kwaliteiten onvoldoende benut of wil je meer inzicht krijgen in je sterke kanten? Onze recruiters hebben veel ervaring in het inschatten van talent en komen graag met jou in gesprek!

Gerelateerd nieuws

< Terug naar overzicht