competenties

Welke competenties moet jij hebben?

Met ervaring en een goede studie ga je het niet alleen redden. Starters worden steeds vaker aangenomen vanwege hun potentie. Daarom wordt er gekeken naar kwaliteiten die je verder brengen. Kortom: naar welke competenties kijken je werkgevers?

Competenties zijn de basis van jouw functioneren nu en in de toekomst. Ben jij bijvoorbeeld erg nieuwsgierig, dan is de kans groot dat jij snel nieuwe dingen leert of veel komt te weten. Dat is een groot verschil met: „Ik ken de fiscale regelgeving voor startende bedrijven”. Dat is namelijk kennis die nu belangrijk is, maar niet langer relevant is over 10 jaar.

Om jou te helpen hebben wij de belangrijkste competenties op een rijtje gezet. Zodat jij precies weer wat jij kan bieden bij je nieuwe werkgever!

Innovativiteit

Vernieuwing brengen in een organisatie is van grote waarde. Al een lange tijd is dit essentieel voor een gezonde organisatie, het wordt echter sinds korte tijd pas op waarde geschat. Daarom is er een sterk groeiende vraag naar innovatieve professionals. Dit wil niet per se zeggen dat je een programmeur, robotexpert of groot technicus moet zijn. In elk vakgebied kan jij baanbrekend zijn. Jouw toekomstige werkgever heeft in zijn organisatie hier baat bij; je kan meebewegen in de markt en kijkt voortdurend naar mogelijke verbeteringen, ook bij jezelf.

Kijk daarom goed naar jezelf hoe jij jezelf kan verbeteren en waar mogelijkheden liggen in ontwikkeling. Heb je bijvoorbeeld veel werkzaamheden die overgenomen worden door computers? Dan is het tijd om je te verdiepen in deze software. Er is een kans dat jouw vakgebied niet meer bestaat anno 2026. ‘Door de exponentiële ontwikkelingen in de technologie verdwijnen in de toekomst vele banen. Niet alleen laaggeschoolde arbeiders maar ook veel werknemers in het middensegment zitten straks zonder werk.’ schrijft Richard Hooijdonk als trendwatcher op de website van BNR. Door innovativiteit kan je met de ontwikkelingen mee gaan en heb jij altijd een baan die relevant is in de maatschappij. Ook je baas zoekt zo’n mentaliteit.

Zie jij jezelf niet als een innovatief persoon? Geeft niet, dit kan je namelijk ook ontwikkelen. Probeer regelmatig vakbladen te lezen, podcasts te luisteren en verder op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in de markt. Door dit bij te houden, ga je op een andere manier naar het werkveld kijken!

Verantwoordelijkheid

Dit onderdeel is in een bepaalde mate minder goed te ontwikkelen. Het gevoel van verantwoordelijkheid is deels afhankelijk van je karakter en deels afhankelijk van je betrokkenheid bij de organisatie of doelstelling. Kijk daarom goed naar jezelf wat jou motiveert en wat is de drive die ervoor zorgt dat jij verantwoordelijkheid neemt voor verschillende taken in de organisatie?

Het gevoel voor verantwoordelijkheid lijkt vrij basic als het gaat om competenties. Leidinggevenden hebben een sterkte behoefte aan professionals die zelf de kwaliteit, planning en voortgang in de gaten houden. Door deze betrokkenheid en inzet kan je sneller in aanraking komen voor promotie. Jij laat zien dat je klaar bent voor de volgende stap!

Initiatief

Is voor een deel een verlengde van verantwoordelijkheid. Door extra werkzaamheden op je te nemen, naast je functie, laat je zien dat je inzicht hebt in wat er nodig is op de werkvloer. Heb jij het gevoel dat een klant extra service nodig heeft, of heb jij ideeën hoe de afdeling soepeler kan lopen? Het nemen van initiatief gaat dus wat verder dan verantwoordelijkheid. Het vergt meer inzicht.

Zet jouw plannen op papier en ga aan de slag. Met het nemen van initiatief laat jij zien dat je niet alleen je verantwoordelijk voelt, maar ook de kwaliteiten hebt om de organisatie te dragen.

Gestructureerd werken

In elke vervolgopleiding wordt er veel nadruk gelegd op structuur in je werkzaamheden. In de arbeidsmarkt is er veel behoefte naar een duidelijk systeem, het biedt namelijk de handvaten om resultaatgericht te werken. Daarnaast is het duidelijk voor anderen waaraan jij werk en welke toegevoegde waarde jij hebt aan de organisatie.

Onderscheidend vermogen

Als professional kan jij je, naast je ervaring en vaardigheden, onderscheiden door te laten zien wie jij bent en wat jouw drijfveren zijn. Jouw authenticiteit biedt meer voor het bedrijfsleven als een grijs muisje. Kijk goed naar wat jou uniek maakt en waar jij je prettig bij voelt.

Sociale vaardigheden

De stap van studeren naar werken brengt veranderingen met zich mee. Eén van deze veranderingen kan zijn dat je met andere mensen omgaat. Tijdens je studie waren medestudenten van dezelfde leeftijd en hadden zij vaak dezelfde ambities en interesses. In het bedrijfsleven kan dit anders zijn. Hoe goed kan jij hiermee omgaan? In vrijwel elk werkveld kan je collega’s hebben van een andere leeftijd of cultuur. Er wordt van jou verwacht dat jij voldoende inlevingsvermogen hebt om je communicatie op hen aan te passen, zodat er een soepele samenwerking kan zijn.

Heb jij nog geen beeld van jouw competenties? Maak dan gratis onze test zodat jij voorbereid kan beginnen met solliciteren! Of kom met ons gesprek!

Gerelateerd nieuws

< Terug naar overzicht