doelgericht werken

Met deze methode kan je beter doelen stellen

Als ambitieuze starter heb jij ongetwijfeld jouw toekomst al voor een groot deel uitgestippeld. Na je studie ligt er een mooie carrière voor je in het verschiet; tijd om de arbeidsmarkt op te gaan! Maar hoe maak je je beeld concreet? En nog belangrijker; hoe doe je dit zonder weer terug te vallen op een SMART, waar jij tijdens je studie al genoeg van hebt gehad.

In onze vorige blogs is er al veel geschreven over doelgericht werken aan je loopbaan. Nu heb je niet alleen werk gerelateerde plannen, ook privé heb je plannen in de vorm van goede voornemens en andere toekomstplannen. Maar hoe zorg jij ervoor dat je deze plannen waarmaakt, zodat je op het punt komt wat je voor ogen had?

Focus is hierin het sleutelwoord. Je bent slechts één persoon en kan daarom niet alles tegelijk doen. Daarom moet je projecten of doelen aan je voorbij laten gaan, prioriteiten stellen. Gabriele Öttingen, psychologieprofessor in Hamburg en in New York, bedacht daarvoor een model waarmee je makkelijker doelen kan behalen; de WOOP-methode. De letters staan voor wish, outcome, obstacle, plan. Oftewel: wens, uitkomst, obstakel, plan. Deze steekwoorden laten zien dat je dromen moet combineren met realisme. Vaag versus concreet. Wij helpen je graag op weg om verder te komen. De vier onderdelen van deze methode moet je op de volgende manier inzetten.

Formuleer haalbare en uitdagende wensen (Wish)

Wij zijn bang dat dit voor een deel op SMART lijkt. Gelukkig is dit wat minder uitgebreid, wij snappen natuurlijk dat je met dit model klaar bent na je studie. De eerste stap is een simpele vraag: ‘Wat is de gewenste situatie?’ Hierin kijk je naar wat jij wilt bereiken en hoe dat tot stand komt. Wees zo concreet mogelijk. Houd daarbij in gedachte dat een wens (doel) aantrekkelijk, haalbaar en uitdagend moet zijn. Dus niet ‘een mooie loopbaan hebben’, maar liever ‘binnen 5 jaar een managersfunctie hebben’ of ‘binnen 10 jaar de specialist zijn binnen het vakgebied.’

Fantaseer over een fijne uitkomst (Outcome)

Als je weet wat je wens is, probeer je dan voor te stellen wat die wens je zal opleveren. Op welke manier wordt je leven mooier als je promotie maakt, salarisverhoging krijgt of die marathon rent. Denk aan de koopwoning die zo binnen bereik komt, de banen waarop je medewerker kan solliciteren. Hoe gedetailleerder je bent, hoe gemotiveerder je wordt. En zoom vooral in op de fijne gevoelens die daarbij horen. Fijne uitkomsten zijn bijvoorbeeld: ‘Ik heb meer financiële zekerheid’, of: ‘Ik ben trots op mijn intellectuele prestaties.’

Dit is een mooie manier om te toetsen wat jouw grootste motivaties zijn. Deze kennis maakt het makkelijker om nieuwe doelen te stellen en prioriteiten te stellen.

Vraag je af: wat hindert mij? (Obstacle)

Je weet wat je wilt en waarom, maar dat is nog altijd makkelijker gefantaseerd dan gedaan. Vraag je af waarom het tot nu toe nog niet is gelukt. Waarom staan die loopschoenen nog steeds ergens achter in de kast? En hoe komt het dat je toch dat stuk taart opeet en de sigaretten niet weggooit? Wees ook hier gedetailleerd: waardoor precies lukte het niet? Wie was er bij je en hoe voelde je je? Bevraag jezelf streng en neem geen genoegen met algemene antwoorden als: ‘geen zin’. Voorbeelden van hindernissen zijn: ‘Ik ga roken wanneer ik me gespannen voel’, ‘Mijn mobieltje leidt me af.’

Maak een Als-dan-plan (Plan)

Deze vierde stap is een moderne klassieker: het zogenoemde als-dan-plan. In zo’n plan formuleer je kort en bondig wat je voortaan precies gaat doen om je toch aan je voornemen te houden wanneer een obstakel op je pad komt. Dat formuleer je als volgt: ‘ALS ik lui op de bank lig, DAN lees ik een half uurtje vakliteratuur.’ Of: ‘ALS ik tijdens mijn werk whatsapp wil checken, DAN leg ik mijn telefoon in een andere kamer.’ Dit gaat je helpen om moeilijke situaties te herkennen en er goed mee om te gaan.

Heb jij moeite met het vinden van jouw dromen of simpelweg met discipline? Onze jobcoaches wijzen jou op mogelijke valkuilen en kijken graag met jou verder, zodat jij je doelen haalt!

Gerelateerd nieuws

< Terug naar overzicht