Vinden van je visie

Presteren als topondernemer

Voor startende professionals is status of een goed salaris niet langer het enige criterium. Een carrière gaat om meer dan dat; ontwikkelen, een leuke baan en goede omgeving zijn belangrijke onderdelen die een steeds grotere rol spelen. In jouw functie acteren als ondernemer kan je daarin verder brengen. Wij helpen jou verder…

Maar waar begin je? Je bent net klaar met je opleiding en bent op zoek naar een kans. Eenmaal de kans gekregen, kom je snel in een bepaalde rol in de organisatie. Jij als high-potential moet het verschil maken, ook in een startersfunctie. Met een paar handige methodes kom jij er snel achter hoe jij je rol het best kan vervullen. 

De eerste stap, bij voorkeur al voordat je gaat solliciteren, is het bepalen van jouw visie. Wat vind jij belangrijk, voor jezelf, het werkveld en de maatschappij. Kortom: Heb jij idealen die je wil meenemen in je functie? In een eerdere blog schreven wij al hoe jij je doelen kan halen. Dit verhaal is een mooie aanvulling die wat verder gaat. Je kijkt namelijk niet alleen naar je persoonlijke doelen. Maar je gaat naar een verder doel kijken, namelijk je visie. 

Wat heeft dit met ondernemen te maken? Om hier antwoord op te geven, maken wij gebruik van een bekend model.

Simon Sinek heeft één van de meest bekende TED-talks met zijn Golden Circle. In dit model kijk je verder dan je werkzaamheden (WHAT) en hoe je dit invult (HOW). Je kijkt als ondernemer en als high-potential naar WHY. Waarom voer je bepaalde werkzaamheden uit? Om hier antwoord op te krijgen moet je goed naar jezelf kijken. In ons traineeship kijken onze jobcoaches met je mee en kunnen een aantal van jouw vragen duidelijk maken. Toch kan je met deze punten alvast ver op weg komen.

Vragen om mee te starten

Met een aantal vragen kom jij verder bij WHY.

Oefening:  Wanneer was jij de beste versie van jezelf? Schrijf dit op, zo kan je het later nalezen.

1.      Wanneer was jij de beste versie van jezelf? Haal dit moment op en probeer te herleven. Dit kan elk moment zijn. Denk aan momenten van werk, hobby’s, privé of tijdens je studie.

2.      Heb je een situatie op het netvlies? Stel jezelf dan aanvullende vragen. Wat was er toen? Waarom voelde het zo goed? Waarom was dat moment voor jou belangrijk? Wat had jij gedaan om daar te komen? Waar was je trots op?

3.      Vervolg dan met een laatste vraag: Welke kernwoorden herken je in dit moment of gevoel? Probeer in een aantal minuten zoveel mogelijk woorden op te schrijven die passen bij de situatie.

Van kernwoorden naar kernwaarden

Bovenstaande oefening is dus bedoeld om jouw kernwaarden te ontdekken. Kernwaarden typeren waar jij voor staat en wat jij belangrijk vindt. Het zijn de eigenschappen die maken wie je bent, die je wilt naleven en waarschijnlijk ook van anderen verwacht. Kernwaarden kunnen één woord zijn, zoals: eerlijkheid, avontuur, rechtvaardigheid, humor, schoonheid, verbinding, vrijgevigheid, respect. Maar het kan ook een korte zin zijn: niet praten maar laten zien, nooit opgeven maar bijsturen, kwaliteit boven snelheid.

Zonder drijfveer, gevoel of intrinsieke motivatie dreigen het lege begrippen te worden. Kijk daarom goed naar deze woorden. Handel jij naar deze begrippen? Waarom wel of niet en wat kan jij eraan doen om dit in je dagelijks functioneren te integreren? 

Van kernwaarden naar Personal Brand

Natuurlijk is het niet mogelijk om al je idealen in je dagelijks werk te houden. Misschien is dit te veel gevraagd! Probeer daarom jou lijst kleiner te maken tot drie kernwoorden. Streef naar drie kernwaarden, die, op elk moment, 100% bij je passen. Wanneer je hiervan bewust bent, dan heb je mooie ingrediënten voor jouw “personal brand”. Dit is niet alleen nuttig tijdens het sollicitatieproces, het is een fijne houvast in je dagelijks functioneren en verdere stappen. 

Met de Golden Circle heb jij een mooi model om makkelijker keuzes te maken. Jouw visie helpt jou in het bepalen van leerdoelen, ambities, vervolgstappen en je communicatie naar collega’s. Dit is dè manier hoe ondernemers bezig zijn om hun organisatie te sturen en is zeker voor een ambitieuze professional als jij nuttig!

Wil jij meer impact en richting in je carrière? Op zoek naar nieuwe ervaringen en ondernemende skills? Ga jouw persoonlijke proces aan in een groep gelijkgestemde (young) professionals! In ons traineeship gaat begeleiding samen met persoonlijke ontwikkeling. Zodat jij zelf uit kan zoeken waar jij het best past. 

Gerelateerd nieuws

< Terug naar overzicht