carrière maken na je hbo studie kan met de traineeship van Bold Recruitment zodat jij geld kan verdienen in de financiële sector

Solliciteren met e-mail

Solliciteren gaat al lang niet meer per reguliere post. Reageren op vacatures gaat via websites, vacaturebanken of per e-mail. Ondanks dat deze methodes gebruikelijk zijn, gaan er veel sollicitaties fout. Wij helpen jou uit de brand met een aantal tips.

Maak je sollicitatie interessant

De gehele motivatie moet gericht zijn op het interesseren van de lezer. Vaak zijn sollicitatiebrieven erg lang, omdat sollicitanten alle informatie willen gebruiken. Door al deze informatie verzwakt de aandacht, waardoor je nooit op gesprek wordt uitgenodigd. Hou het verhaal kort, maak er een sterke pitch van waarin jij jezelf verkoopt als de perfecte kandidaat.
Gebruik het onderwerp om duidelijk te maken wat het doel is van de mail, bijvoorbeeld: Sollicitatie Financieel Adviseur, Jan Janssen.

Solliciteer met je privéadres

Met betrekking tot het e-mailadres is er etiquette waar jij je aan moet houden. In jouw reactie op de vacature wil jij een goede indruk achterlaten. Solliciteer daarom niet met jouw zakelijk e-mailadres van jouw huidige werkgever. Het lijkt alsof jij tijdens het werk aan het solliciteren bent, wat niet getuigt van een goede werkethiek. Gebruik een neutraal e-mailadres van Google, Microsoft of jouw provider. Als professional wordt er verwacht dat jij serieus overkomt op een sollicitatie. Een neutraal e-mailadres hoort daarbij, adressen als hot_princess_1990@hotmail.com of blingbling_badboy@msn.com zijn een slechte keuze.

werken als hypotheekacceptant of adviseur kan starten met een goede sollicitatie

Taalgebruik

Door het gebruik van WhatsApp is menig gebruiker gemakzuchtig geworden in spelling en interpunctie. In WhatsApp komt het vaak onvriendelijk over als je een zin eindigt met een punt. In een e-mail kan je deze leestekens niet vergeten, dit is simpelweg fout. Zie e-mail niet als een snel communicatiemiddel, maar als een medium waar je tijd in moet steken. De formulering, spelling en het woordgebruik zijn bepalend voor jouw imago. Controleer je bericht grondig en laat iemand anders deze controleren.

Bijlagen

Een veel gemaakte fout is het vergeten van de bijlages. De ontvanger moet laten weten dat je CV is vergeten. Erg vervelend en dit kost veel tijd, die werkgevers vaak niet daaraan besteden. Daarnaast maakt iedereen gebruik van een andere computer. Zorg ervoor dat je CV en motivatiebrief in pdf staan. De opmaak en inhoud blijft hetzelfde, waar dit in Word soms veranderd.
Verder raden wij aan om jouw bestanden een pakkende naam te geven. Denk aan CV_JanJanssen_Consultant of Gedreven_Consultant_JanJanssen.

Wil jij voorkomen dat je de bestanden vergeet? Voeg dan het e-mailadres als laatste toe, dan kan je de e-mail niet per ongeluk versturen.

Het sturen van je motivatie is een klein onderdeel van een sollicitatie. Zorg er altijd voor dat jouw CV, LinkedIn en argumenten uitstekend zijn. Heb jij een klankbord nodig? Kom met ons in gesprek via de chat!

Gerelateerd nieuws

< Terug naar overzicht