hoe kan ik verder leren en ontwikkelen na mijn studie

Millennials geven niet om macht en geld

Als starter weet jij waarvoor jij je studie hebt gedaan. Dit kan een droombaan zijn, een doel of ideaal. Steeds minder vaak gaat het om macht en geld, maar om een positieve bijdrage.

Geld verdienen of zingeving?

Wereldwijd heeft ManpowerGroup onderzoek gedaan naar de mentaliteit van millennials in het werkveld. Meer dan een kwart van de Nederlandse twintigers noemt dat een positieve bijdrage belangrijk is in hun carrière. Op de tweede plek komt goed samenwerken, met 24 procent. Geld speelt daarna pas een rol, met 14 procent. In dat opzicht zijn de Nederlandse starters wat anders als de millennials van over de grens. In andere landen is een hoog salaris voor 23 procent van de starters het belangrijkst.

Ontwikkelen als starter

De jonge carrièretijgers zijn ook in status wat anders als eerdere generaties. Leidinggeven is niet langer de meest belangrijke ambitie. De voorkeur gaat nu uit naar ontwikkeling. Scholing en traineeships sluiten mooi aan op die wens! Twee derde van de Nederlandse starters richt zich op vakgerelateerde en technologische vaardigheden. Leidinggeven wordt niet langer gezien als het eindpunt, een volledig professional heeft de voorkeur.

Is er dan geen onderscheid tussen mannen en vrouwen? Ja, die is er zeker. Opvallend is dat het verschil minder groot is dan in landen als Zwitserland en de Verenigde Staten. In Nederland ambiëren mannen vaker een leidinggevende rol, dit is slechts 6 procent meer. In de Verenigde Staten is dit bijvoorbeeld 10 procent.

carriere maken als starter in de bancaire sector

Goede managers

Nu klinkt de gemiddelde starter erg bescheiden uit dit verhaal. Dat valt best mee! De Nederlandse millennial denk dat zij beter zijn in leidinggeven dan hun huidige manager. 67 procent vinden dat zij goed zijn in luisteren. De meesten zijn minder positief over hun leidinggevende, slechts 48 procent vindt dat hun manager hier goed in is. Ook in feedback geven, motiveren en de sociale aspecten mist de gemiddelde starter kwaliteiten bij de managers.

via GIPHY

Carrière maken als starter

Als starter is het essentieel om bewust te zijn van jouw wensen! Waar ligt de ambitie en de vaardigheden? Een werkgever, coach of opleiding kan hier ondersteuning in bieden om tot het optimale resultaat te komen.

Vacatures voor professionals en managers

Bold Recruitment heeft niet alleen vacatures voor diegenen die carrière willen maken als manager, maar ook voor millennials met andere wensen. Zo zijn wij continue gericht op de ontwikkeling en opleidingen na je studie. Kijk snel bij onze vacatures om onze carrièrekansen te ervaren!

Gerelateerd nieuws

< Terug naar overzicht