tips om te reageren op vacatures voor een leuke baan na mijn studie

Solliciteer met deze gouden tips

Net afgestudeerd of bezig met de laatste loodjes van jouw studiejaar? Grote kans dat er sollicitatiegesprekken op jou zitten te wachten. Jij bent als carrièretijger er klaar voor om de arbeidsmarkt te veroveren. Omdat iedereen ergens moet beginnen, geven wij de beste sollicitatietips.

Verdiep je in de organisatie en mensen

Niks is prettiger als er een kandidaat op gesprek komt die goed op de hoogte is. Zorg ervoor dat jij de organisatie door en door kent. Hoeveel mensen werken er, wat is de geschiedenis, wie werkt er, wat zijn recente ontwikkelingen, waarin onderscheiden ze zich? Door deze kennis kan jij gericht vragen stellen en jouw toegevoegde waarde in de organisatie laten zien. Verdiep je met dezelfde interesse in de mensen met wie jij aan tafel zit. Hoe ziet hun loopbaan eruit, op welke social media zijn zij actief? De kennis die jij opdoet op LinkedIn, Facebook of Instagram kunnen voor goede ijsbrekers zorgen!

Vorm je drie beste eigenschappen in een sterk verhaal

Hoe goed kan jij jezelf verkopen? Vrijwel in elk gesprek krijg jij de directe of indirecte vraag: waar ben je goed in? Schrijf je drie sterke eigenschappen op en onderbouw deze met voorbeelden en situaties. Vraag anderen om feedback, wanneer je niks kunt verzinnen.

werken als hypotheekacceptant of als starter aan de slag bij een bank

Waarom ben jij de beste keus voor deze functie?

Jij moet in staat zijn om jezelf in een paar zinnen te verkopen. Waarom moet een manager jou aannemen voor deze functie? Ben jij niet zo goed in een elevator-pitch? Hoog tijd om te oefenen! Deze heb je in je carrière nog nodig.

Wat kan je niet?

Lijkt een stomme vraag waarop “Ik ben te perfectionistisch of te punctueel” geen goed antwoord is. Probeer eerlijk naar jezelf en gesprekspartner te zijn! Dit is een goed moment om aan te kaarten wat je niet leuk vindt. Hiermee geef je een kader aan voor een toekomstige werkgever. Denk hier goed over na! De kans is groot dat je deze krijgt in het sollicitatiegesprek.

Solliciteer met je grootste succesverhaal

Werknemers zijn vaak geïnteresseerd in jouw grootste successen. Krijg je die vraag niet? Probeer dan een ingang te vinden om jouw succesverhaal in het gesprek te gooien. Denk na over een anekdote waaruit blijkt dat jij onmisbaar bent op de werkvloer. Dit mag een verhaal zijn die ergens anders plaatsvond als de werkvloer, zolang deze maar echt gebeurd is.
Dit verhaal bestaat uit drie onderdelen:

Wat was het probleem?

Hoe heb jij voor een oplossing gezorgd?

Wat was het resultaat en hoe reageerden anderen hierop?

Ken je CV uit je hoofd

In elk gesprek zal jouw werkervaring aan de orde komen. Neem je CV nog goed door! Misschien staan er gaten of opmerkelijk stappen in. Ook jouw CV moet je onderbouwen.

Je outfit moet passen bij jouw persoonlijkheid en de organisatie

Niet in elk gesprek is strak geschikt. Je moet jezelf laten zien, ook jouw outfit is daar een onderdeel van. Kleed jezelf op de manier die bij je past en waar jij jezelf prettig in voelt. Kijk ook naar de organisatie. Kom niet bij een bank met een gescheurde spijkerbroek en trek geen driedelig pak aan bij een start-up. Op LinkedIn en de website kan je een goede indruk krijgen van de cultuur, waarop jij je outfit kan afstemmen.

carrière maken als afgestudeerd hbo student als young professional

Neem hulpmiddelen mee naar het sollicitatiegesprek

Interesse tonen kan ook blijken uit jouw gedrag. Noteer jij tijdens het gesprek, zodat je alles weet van de vacature? Grote kans dat je indruk maakt met jouw betrokkenheid. Wil je wat laten zien van jouw werk? Neem dit mee, desnoods op een laptop of tablet.

Gerelateerd nieuws

< Terug naar overzicht